Pusat Perniagaan Moden Nanchang Xili

- Aug 20, 2018 -


xili-centre-architecture.jpg


Pusat Nanchang xili, terletak di pusat bandar CBD di pusat bandar chaoyang, bersebelahan dengan sungai ganjiang di barat, menghadap menara pencakar langit dunia pusat honggu di seberang sungai, dan bersebelahan dengan jambatan chaoyang, yang terletak di "jambatan menara" jambatan, dengan tanggungjawab bandar mewakili daerah perniagaan binjiang dan mewujudkan landasan gerbang kota baru chaoyang. Sebagai mercu tanda baru, ia mewarisi konteks bandar nanchang dan mengetuai masa depan nanchang.


xili-centre-business-building.jpg


Senibina Landmark, sebagai nod ruang mercu tanda dan magnet visual bandar, harus merendah diri dan cukup mesra ke bandar dan persekitaran sekitarnya, dan mengintegrasikan dengan bandar secara organik dan hidup dalam harmoni sambil mengejar kecemerlangan. Berdiri di tepi sungai ganjiang, mercu tanda baru nanchang - nanchang xinli, reka bentuk keseluruhan proses tianhua, menunjukkan nilai estetika reka bentuk yang sangat baik dan kebijaksanaan Oriental, dan membentangkan penampilan dan fungsi mercu tanda dan konteks, arsitektur dan bandar, bentuk dan fungsi.


xili-centre-aluminum-veneer-canopy.jpg


Menara pusat Nanchang xili langsung mendarat, tiada bilik skirt. Reka bentuk bahagian bawah bangunan mengambil kira susun atur keseluruhan dan ketinggian bangunan. Pengukuran hujan lebat yang melengkung tiga dimensi sepadan dengan isipadu menara 200m, merangkumi lebih dari 80m, 13m pada titik tertinggi dan 6m pada titik paling bawah, kelihatan seperti reben dari tanah dan sangat dinamik, memancar kenaikan menara dan mewujudkan ruang bawah dinamik.


xili-centre-aluminum-cladding-ceiling-system.jpg


Untuk mencapai kesan satu koloni tunggal, pereka struktur menggunakan dua tiang kecil keluli untuk membentuk kesan satu lajur. Menurut kesan jarak optimum, 6 kumpulan pelan kolum telah diterima pakai. Untuk mencapai kesan permukaan kanopi dan perubahan secara beransur-ansur saiz seksyen, pereka struktur menggunakan bentuk rangka dalaman untuk menjalankan rasuk terlebih dahulu, dan kemudian untuk menjalankan plat di luar rasuk, yang dengan sempurna menyedari kesan "selendang udara".


xili-centre-aluminum-cladding-canopy.jpg


Kanopi hujan lebat meningkat secara beransur-ansur dari permukaan, dan bumbung melengkung menjadi peralihan sempurna antara bangunan dan tanah, dengan daya dinamik yang bersamaan dengan fasad dan landskap. Kanopi hujan lebat memecahkan keperluan pintu masuk dan keluar fungsional, dan juga memastikan cincin api yang tidak disisihkan. Pada masa yang sama, ia menggabungkan saliran dan pencahayaan dalam reka bentuk nod. Bentuk yang diperkemas mempunyai kekonduksian yang baik, yang bergema kekuatan dinamik persimpangan cincin di sekelilingnya. Nanchang xinli ruang lantai tengah digabungkan dengan reka bentuk landskap, menunjukkan sikap terbuka mesra ke bandar